Főoldal » Plózer Alapítvány
2010-es tervek
Plózer István Búvársport és Vízalatti Kutatás Alapítvány
2010-es évre tervezett tevékenységeinek bemutatása

1. Plózer István Búvársport és Vízalatti Kutatás Alapítvány tervezett általános tevékenységei
A Plózer István Búvársport és Vízalatti Kutatás Alapítvány által támogatott víz alatti kutatások az elmúlt években meghatározóak voltak a hazai víz alatti-, és búvártechnikai kutatásokban.
Az Alapítvány célja a 2010-es évben a már megkezdett tevékenységek folytatása és új kutatások megkezdése, amelyek magukba foglalják a víz alatti barlangfeltárásokat, a környezetvédelmi kutatásokat, illetve az ehhez szükséges felszerelések fejlesztését. Mivel az Alapítvány fontosnak tartja a búvártevékenységek népszerűsítését, az ehhez feltétlenül szükséges film és fotóanyag elkészítése is kiemelt szerepet kap.
2010-es évben szeretnénk az Alapítvány tevékenységi körét kibővíteni, új földrajzi területek bevonásával, és új kutatási irányok kijelölésével egyaránt.

2. Szakmai szervezetekben tervezett tevékenységek
Az Alapítvány önkéntes tagjai az alábbi szakmai szervezetek munkáját továbbra is segítik 2010-ben:
  • Magyar Búvár Szakszövetség
  • Vízalatti Régészeti Társulat
  • Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat
  • Nemzetközi Motorcsónak Szövetség (UIM)
  • Devon Karst Research Society
  • Magyar Természettudományi Múzeum
3. Tervezett Kutatási tevékenységek
Az Alapítvány továbbra is szeretné támogatni az Aggteleki Nemzeti Park területén található jósvafői Kossuth- és az Esztramos hegyi Rákóczi barlangok kutatását. Az ehhez szükséges engedélyek meghosszabbítása megtörtént.
A Kossuth barlang Reménytelen szifonjának további feltárását, és a feltárás dokumentálását széles szakmai érdeklődés övezi. Ezeknek a kutatásoknak az eredményét, tanulságait a szakmai szervezettekkel közösen publikálni tervezzük, írott formában, valamint konferenciákon, tudományos konferenciákon előadások tartásával.
A 2009-es feltárások jelentősen növelték a barlang ismert járatszakaszainak hosszát, a környék egyéb barlangjainak vizsgálata is szükségessé vált a lehetséges vízrajzi összeköttetések megállapítása miatt. Az Aggteleki Nemzeti Park kérésére a Kossuth barlanghoz kapcsolódó Nagy-Tohonya forrás vizének ivóvízként való hasznosításának természetvédelmi vonatkozásait is vizsgálni fogjuk.
A kutatási terület kiterjesztéseként a Rákóczi 2. számú barlang vízalatti járatainak vizsgálatát is támogatni kívánja az Alapítvány. Ahhoz, hogy a kutatások a megfelelő ütemben haladjanak legalább 40 aktív kutatással eltöltendő napot irányoztunk elő a 2010-es évre, az ANP területén, ezt a időtartamot az időjárási körülményeknek megfelelően osztjuk el a barlangok között.

Az Alapítvány 2010-ben is támogatja a a Devon Karst Research Society által irányított, nemzetközi Proteus Project 2009 évi víz alatti kutatásait. Ez a kutatás a kelet-hercegovinai karsztrendszer faunisztikai és hydrológiai feltárását végzi. Az itt zajló kutatások 2010-ben a második 10 éves fázishoz érkeznek, ez azt jelenti, hogy a felmérési munkálatok mellett gyakorlati környezetvédelmi kiépítések is megkezdődnek, ez fokozott részvételt kíván az Alapítvány önkéntes tagjaitól. Az elmúlt években, átlagosan évi 20 napot töltöttek önkénteseink a kutatási területen, ezt az időtartamot 30 napra szeretnénk növelni a 2010-es évben. Az Alapítvány továbbra is gyarapítani kívánja a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményét a kelet-hercegovinai területről gyűjtött agyagokkal.

Az Alapítvány továbbra is támogatni kívánja a Nemzetközi Motorcsónak Szövetség búvártechnikai mentőfelszereléseinek és mentési módszertanának fejlesztését. Reményeink szerint ezeknek a fejlesztéseknek az alkalmazását, önkéntes tagjaink bevonásával kiterjesztjük a Nemzetközi Motorcsónak Szövetségtől eltérő szervezetek által lebonyolított versenyekre is.

Az Alapítvány 2010 évben továbbra is támogatni szándékozik víz alatti fotók, filmek készítését, mind a támogatott kutatások dokumentálásaként, mind az oktatási, népszerűsítési tevékenység támogatására.

4. Tervezett Fejlesztési tevékenység
A 2010-es évben az Alpítvány támogatni szándékozik mozgássérültek számára használható búvárfelszerelések kifejlesztését. Amennyiben használható felszerelések állnának rendelkezésükre a mozgás-sérültekenek a víz alatti világ felfedezéséhez, akkor olyan tevékenységben vehetnének részt aktív szereplőként, amely során mozgásuk nem korlátozott.

5. Tervezett Konferencia- és Népszerűsítési tevékenység

Konferenciák:
Az Alapítvány 2010-ben is támogatni kívánja az általa támogatott kutatások ismertetését hazai és nemzetközi konferenciákon. Ezeken a konferenciákon való részvétel, mind hallgatóként, mind előadóként jelentősen segíti az önkéntes tagok szakmai felkészültségét és ezáltal biztosítja az általuk végzett, és az alapítvány által támogatott kutatások sikerét és szakmai elismerését. A kutatási tevékenységek engedélyezéséhez gyakran kapcsolódik az elért eredmények ismertetése szakmai fórumokon. Ilyen szempontból a szakmai fórumokon való megjelenés feltétele az Alapítvány által támogatott kutatási tevékenységek végzésének.

Népszerűsítő előadások:
Tekintettel a 2009-ben az alapítvány támogatásával létrejött népszerűsítő előadások sikerére a 2010-es évre számtalan felkérés érkezett az Alapítvány felé. Az Alapítvány 2010-ben is megpróbál eleget tenni minden olyan meghívásnak, ami a búvárkodást, a víz alatti kutatást népszerűsíti, ismerteti.
Eseménynaptár
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Partnerek:
© 2009 Amphora Búvár Klub · Fejlesztő: Net-Tech
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33/b.